Трьох рідкісних каченят і їхню маму зафіксували на Бурштинському півострові

Виводок з трьох рідкісних каченят і їхню маму зафіксували камери на Бурштинському півострові – пише “Західний кур’єр“.

Як повідомляє Заступник директора Галицького  національного природного парку Володимир Бучко, це- чернь червонодзьоба.
Чернь червонодзьоба (Netta rufina) – вид занесений до Червоної книги України. Ареал тягнеться від Піренейського півострова до Центральної Азії. В Україні це рідкісний гніздовий птах степової смуги (приморські райони Азово-Чорноморсь-кого регіону). Найбільш стабільні гніздові осередки розташовані в нижній течії Дунаю, на Сиваші й озерах Нижнього Дністра. В Івано-Франківській області відомі дуже спорадичні знахідки в рівнинній частині (Прут-Дністровське межиріччя, Опілля). Місця перебування – різноманітні водойми, насамперед зі стоячою водою.
До цього часу, на Івано-Франківщині вважався пролітним і зимуючим видом. На півдні України ці птахи гніздяться в місцях (затоки, озера, канали, стариці, риборозплідні ставки тощо), зарослих прибережно-водною рослинністю. В останні роки Василь Ільчук реєстрував на гніздуванні в Здолбунові (рівненська обл). Повна кладка налічує 6–14 яєць, які самка насиджує 26–28 діб. Молоді особини набувають здатності літати на 45–55 добу. Після закінчення репродуктивного періоду самці  мігрують до місць линяння, які розташовані на значній відстані від гніздових територій. Самки линяють у місцях гніздування. Основу раціону складають різноманітні водяні рослини.

Залишити коментар

Ваша електронна пошта не буде опублікована.

Ми у Facebook


Це вікно зникне через 20 seconds